Velkommen til Stenmaglehaven

Da Dennis købte ejendommen i 1997, bestod jorden af en nyetablerede have med ganske få buske og træer. 85% af jorden bestod af marker med folde.

Siden da er haven gradvist udvidet med nye bede, vandhuller, læhegn, remiser og belægning. 


I 2018 kom Louise ind i billedet, og har siden da bidraget med stor haveinteresse og engagement. Louise beskæftiger sig med arbejdet på de sociale medier, samt hjemmeside. Det er ydermere Louise der står for kontakt med samarbejdspartnere.


Stenmaglehaven er ca. 26.000 m2, ligeligt fordelt på vandhuller, prydhave og parklignende have. Haven er bygget op i flere niveuaer, og til det er der brugt mere end 900 tons sten, nogle af dem helt op til 11 tons stykket. Langt fra alle sten er fundet i haven. Vi har f.eks. modtaget kampesten i forbindelse med opførelse af den lokale Rema 1000, kloakering af hele Nyrup og Kr. Hyllinge. Af de mere interessante sten kan nævnes, de kløvede sten, som stammer fra en sjællandsk slotspark. Stenene er kløvet af soldater, for ca. 300 år siden, og er restproduktet fra fundamentstenene til selve slottet.


Vi kan godt lide at haven byder på gode historier, og derfor må der nogle gange handles hurtigt. Det gælder b.la. vores gamle københavnerlampe, som står i indkørelsen, når man drejer ind i på grunden. Lampen er købt på et brugtmarked, men inden vi nåede at hente lampen, havde et museeum budt lampen op i pris, og så der måtte der pludselig yderligere forhandlinger til, for at få lampen med hjem.

Lampen er iøvrigt renoveret nænsomt. bl.a. er den malet med skibslak iblandet jernoxid. Dette kommer meget tæt på den oprindelige effekt, som man ofte ser på smedejern fra gammel tid.


En anden detalje fra haven, er vores gamle gruttesten. Stenen som har ligget i en parcelhushave, har Dennis kørt forbi de sidste 20 år. Først da huset i 2019 blev sat til salg, smed han en seddel i postkassen og spurgte om stenen var til salg - og det var den.


Stenmaglehavens navn refererer til havens geografiske placering, samt de store sten, der anvendes overalt i haven. Fra gammel tid af, betyder Magle stor, og med det og havens placering i mente, så var Stenmaglehaven et oplagt navn.


Foruden de mange sten, indeholder haven flere hundrede Rhododendron, en del magnoliatræer og andre specielle træer. Stauder er også ved at være en stor del af haven. I 2020-2021 har vi plantet omkring 1700 stauder.

Vandet i haven udgør omkring 5000 m2 vandspejl, fordelt på flere søer og en 60 meter lang å. Søerne har Dennis selv etableret, af flere omgange. Den første sø blev gravet i 2001. I 2007 fulgte den næste sø, og den sidste sø, samt å blev gravet i 2018.
Her er vi - et par med en stor portion kærlighed til haven og arbejdet der følger med.


Dennis er uddannet anlægsgartner og kloakmester. Interessen for nyanlæg har altid været stor, imens interessen for det grønne er kommet med tiden. Den store drøm var fra starten af, at få etableret et vandhul, hvorfra man kunne nyde det dyreliv der følger med. Det har siden hen grebet om sig.


Louise bestyrer til daglig to Søstrene Grene forretninger i roskilde, og står hovedsagelig for hjemmeside og andre sociale medier i Stenmaglehave regi.


Louise & Dennis

Stenmaglehavens navn refererer til havens geografiske placering, samt de store sten, der anvendes overalt i haven. Fra gammel tid af, betyder Magle stor, og med det og havens placering i mente, så var Stenmaglehaven et oplagt navn.

Følg os på instagram

Følg havens udvikling på instagram og oplev hvordan store og små projekter, bliver til smukke anlæg.

Vi deler ud af haveglæde, inspiration og gode råd.